Mexico
Tips voor reizen in Mexico
Mexico is een land dat leeft, ademt en viert in kleur, geur en ritme. Van de uitgestrekte woestijnen in het noorden tot de tropische kusten in het zuiden. Dit is een bestemming waar oude beschavingen, bruisende steden en ongerepte natuur samenkomen in een intense, levendige mix. Reizen door Mexico betekent verdwalen in sfeervolle straatjes, proeven van wereldberoemde gerechten en het ritme van mariachi en traditie voelen in elke stap die je zet.
In deze reisblog ontdek je inspirerende reisroutes voor zowel de beginnende als ervaren reiziger, praktische tips voor een vlotte voorbereiding en een beknopte duik in de fascinerende geschiedenis van het land. We delen leuke weetjes die je reis nog boeiender maken en tonen hoe je het gevoel van Mexico ook thuis kunt oproepen – van smaken tot muziek en decoratie. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van dit enorme land en ontdek waarom Mexico blijft fascineren, lang nadat je weer thuis bent.

Praktische info Mexico
Praktische info Mexico
Beste reistijd Mexico?
De beste reistijd voor Mexico varieert per regio, maar over het algemeen zijn november tot april ideaal. Dit is het droge seizoen, met aangename temperaturen en weinig regen. Perfect voor het verkennen van steden, stranden en archeologische sites. In deze periode is het zonnig aan de kust en mild in het binnenland. Van mei tot oktober is het regenseizoen, vooral in het zuiden en aan de Caribische kust. Regenbuien zijn meestal kort en krachtig, vaak in de namiddag. Juli en augustus zijn warm en druk, met veel binnenlandse toeristen. Orkanen kunnen voorkomen tussen juni en november, vooral in Yucatán. Wie de natuur wil zien bloeien of festivals wil meemaken, reist in het voorjaar of najaar. Mexico is het hele jaar door boeiend, met voor elk seizoen iets unieks.
Hoe reis je naar Mexico?
De belangrijkste luchthavens in Mexico voor reizigers vanuit België en Nederland zijn Mexico-Stad International Airport (MEX) en Cancún International Airport (CUN). Als je vanuit Nederland reist, kun je met KLM direct vliegen van Amsterdam Schiphol (AMS) naar Mexico-Stad (MEX) of Cancun (CUN). Voor wie vanuit België reist, zijn er momenteel nog directe vluchten met TUI naar Cancun. Helaas stopt TUI vanaf november 2025 met deze langeafstandsvlucht. Benieuwd of er een andere aanbieder komt. Een directe vlucht naar Mexico-Stad of Cancun duurt gemiddeld 11 tot 12 uur, afhankelijk van de vertrekplaats. Bij indirecte vluchten heb je vaak een tussenstop, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Spanje, wat de reistijd kan verlengen. Vanuit de luchthaven kun je met taxi’s, bussen (ADO) of shuttlediensten naar je accommodatie reizen.
Hoeveel tijd heb je nodig voor Mexico?
Documenten & visum
Voor een reis naar Mexico heb je meestal geen visum nodig als je een Belgisch of Nederlands paspoort hebt en minder dan 180 dagen in het land verblijft voor toeristische doeleinden. Wel moet je een geldig paspoort hebben, dat bij aankomst in Mexico nog minstens zes maanden geldig is. Bij binnenkomst krijg je vaak een toeristenkaart (Forma Migratoria Multiple, of FMM) die je moet invullen en bij vertrek weer moet inleveren. Als je langer dan 180 dagen wilt blijven of andere doeleinden hebt, zoals werken of studeren, dien je een visum aan te vragen bij de Mexicaanse ambassade of consulaat. Het is ook mogelijk om een tijdelijk of permanent verblijfsvisum aan te vragen, afhankelijk van je situatie.
Er kan bij de migratie gevraagd worden naar een uitreisbewijs. Indien je dit nog niet zou hebben bij de aankomst in het land, kan je vooraf via onwardticket een ticket veinzen. Reis je over land, dan krijg je meestal dezelfde toegangsvoorwaarden als bij een internationale vlucht. Daarnaast kan er gevraagd worden naar je reisplannen of accommodatie, dus houd die informatie bij de hand. Het is belangrijk om je paspoort altijd veilig te bewaren tijdens je verblijf in Mexico. Maak een kopie of foto van je paspoort voor het geval je het originele document verliest. Daarnaast is het handig om een kopie van je reisverzekering, retourbewijs en adresgegevens van je verblijf afgedrukt te bewaren.
Voor de meest actuele informatie en eventuele wijzigende eisen, kun je contact opnemen met de Mexicaanse ambassade of consulaat. Belgische reizigers kunnen hiervoor terecht bij de FOD Buitenlandse Zaken en Nederlandse reizigers vinden deze informatie bij de Rijksoverheid. Het is aangeraden om je goed te informeren over de inreisvoorwaarden en gezondheidseisen. De vereisten kunnen snel wijzigen.
Vaccinatie & gezondheid
Voor een reis naar Mexico is een goede voorbereiding op vlak van gezondheid belangrijk. Er zijn geen verplichte vaccinaties voor toeristen, maar enkele inentingen worden sterk aangeraden. Een vaccin tegen hepatitis A is in bijna alle gevallen aanbevolen, ongeacht de duur van je verblijf. Bij een langere reis of avontuurlijke activiteiten buiten de gebaande paden overweeg je best vaccinaties tegen hepatitis B, rabiës, gele koorts en buiktyfus. Controleer daarnaast of je DTP-vaccinatie (difterie, tetanus en polio) nog geldig is. Indien niet, laat je je best opnieuw vaccineren voor vertrek.
In Mexico kunnen muggenziektes zoals dengue, malaria en zika voorkomen. Er bestaan geen vaccins tegen deze ziektes, dus bescherming tegen muggen is essentieel. Draag bedekkende kledij, gebruik muggenspray met DEET en slaap onder een muskietennet in risicogebieden. Drink flessenwater, pas op met ijsblokjes en wees voorzichtig met rauw voedsel om maagproblemen te voorkomen. Neem een basisreisapotheek mee, inclusief middelen tegen hoogteziekte als je van plan bent hoger dan 2.500 meter te reizen.
Raadpleeg enkele weken voor vertrek een reiskliniek of je huisarts voor persoonlijk advies. Zo reis je goed voorbereid, gezond en met een gerust hart door Mexico. Belgische reizigers vinden meer informatie op Wanda en Nederlandse reizigers op de GGD.
Hoogteziekte in Mexico
In Mexico is de kans op hoogteziekte laag, omdat de hoogstgelegen steden nog onder de grens van 2.500 meter liggen. Indien je afreist naar Mexico-Stad (2.240 meter) of San Cristóbal de las Casas (2.200 meter) kan je lichte ongemakken ervaren. Symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid kunnen optreden door de ijlere lucht. Voldoende hydratatie, rust en acclimatisatie helpen klachten te verminderen. Vermijd zware inspanning bij aankomst en geef je lichaam de tijd om te wennen aan de hoogte om ongemakken te voorkomen.
Geld in Mexico
Contant geld is nog erg populair in Mexico, vooral op markten en in kleine winkels. Het is aangeraden om altijd wat cash op zak te hebben. Het is handig om dit op verschillende plekken te bewaren voor het geval je zou worden bestolen. Wat niet de regel is en nog steeds een uitzondering. Creditcards worden breed geaccepteerd in steden en toeristische gebieden, maar pinnen kan extra kosten met zich meebrengen. Op dit moment zijn de goedkopere banken in Mexico met de laagste kosten: Santander, Inbursa, BanBajio, Banca Mifel, BanCoppel en CitiBanamex. De duurste banken zijn: BBVA, HSBC, Banorte, Multiva, Banregio, Banco Azteca, Intercam en Afirme. De bankenfee kan verschillen per stad. Ook wisselkoersen verschillen per aanbieder. Bij het schrijven van dit blogartikel is 100 Mexicaanse peso (MXN) gelijk aan € 4,68. Of, snel gerekend, delen door 20. Het voordeligste is om de conversion rate af te wijzen tijdens het afhalen van cash. Fooi geven rond de 10-20% is gebruikelijk.
Veiligheid in Mexico
Zoals overal zijn er in Mexico veilige als risicovolle regio’s. In toeristische regio’s zoals Yucatán en Baja California Sur is criminaliteit laag, maar in sommige steden is waakzaamheid geboden. Vermijd onbekende wijken, zeker na zonsondergang. Tijdens het uitgaan in Tulum, Cancún of Playa del Carmen kan er ’s avonds en zelfs overdag wat voorvallen. Bedenk dus voor jezelf of je naar drukke strandbars of nachtclubs wil. Gebruik alleen betrouwbare vervoersmiddelen zoals officiële taxi’s of apps. Bepaalde busroutes worden als onveilig aangegeven (o.a. Bacalar – Palenque of Palenque – San Cristóbal de las Casas). Meestal gaat dit om diefstallen terwijl je ligt te slapen. Verspreid je geld & betaalkaarten en bewaar het onder je kleren. Verstop je telefoon, camera, laptop en voorzie een speciale plek voor je internationaal paspoort. Ik bewaarde mijn laptop in mijn backpack in het bagageruim en heb geen problemen ervaren. Zorg dat waardevolle spullen al op de goede plaats zitten voordat je naar het busstation gaat. Naar mijn gevoel is het veiliger grote elektronica in te checken in de bus dan mee te nemen naar je zitplaats en te tonen wat je bijhebt, hoe subtiel je het ook draagt.
Kledingadvies
Mexico heeft een gevarieerd klimaat, dus het juiste kledingadvies hangt af van het seizoen en de regio. In warmere gebieden draag je best lichte, luchtige kleding die ademt en je beschermt tegen de zon. Een zonnehoed, zonnebril en zonnecrème zijn onmisbaar. Korte shortjes of rokjes kun je gemakkelijk dragen in Mexico. Daar kijken ze niet van op. Er is beduidend minder catcalling (fluitende of roepende mannen) dan in andere delen van Midden-Amerika. In hoger gelegen regio’s kan het ’s avonds fris worden, dus een trui of jas komt goed van pas. Tijdens het regenseizoen neem je best een lichte regenjas of poncho mee. Kies voor ingelopen schoenen, zeker als je veel wandelt of bezienswaardigheden bezoekt. Respecteer lokale gebruiken en kleed je iets bedekter bij religieuze plaatsen.
Welke taal spreekt men in Mexico?
In Mexico is de officiële taal Spaans. Het wordt door de overgrote meerderheid van de bevolking wordt gesproken. Naast het Spaans zijn er echter ook 68 inheemse talen erkend, waaronder Nahuatl, Maya, Mixtec en Zapotec. Deze talen worden vooral gesproken in bepaalde regio’s en door inheemse gemeenschappen. Hoewel Spaans de dominante taal is, wordt er in sommige gebieden veel aandacht besteed aan het behouden en promoten van deze inheemse talen.
Transport in Mexico
Er zijn verschillende manieren om je te verplaatsen, afhankelijk van de regio en het type reis dat je maakt. In grote steden zoals Mexico-Stad, Guadalajara en Monterrey is het openbaar vervoer goed ontwikkeld. Toch is het aangeraden om waar mogelijk gebruik te maken van Uber of een andere taxi-app. Langere afstanden worden vaak afgelegd met de bus, die in Mexico uitstekend is geregeld. Grote busmaatschappijen, zoals ADO, hebben goede, airconditioned bussen die door het hele land reizen. Op de website ado.com.mx kan je eenvoudig routes opzoeken en online tickets aankopen. In steden zijn collectivo’s een gemakkelijke en veilige manier om rond te reizen. Let wel: collectivo’s pikken je niet op wanneer je een valies of backpack bij de hand hebt. Dit neemt namelijk te veel plaats in. Verder zijn er in toeristische plekken scooters of fietsen te huur, wat handig kan zijn voor het verkennen van afgelegen plaatsen of kleinere steden. Als je grote delen van het land wilt verkennen, zijn er ook binnenlandse vluchten beschikbaar tussen de grotere steden en populaire toeristische bestemmingen, zoals Cancún, Los Cabos en Oaxaca.
Rondreizen Mexico
Met deze bounty & Mayaroute in Mexico geniet je van ellenlange hagelwitte stranden en ontdek je meer over de fascinerende Mayacultuur. De perfecte mix voor wie op zoek is naar relaxen, cultuur en gastronomie. Tijdens deze tweeweekse reis verken je de regio’s Yucatán en Quintana Roo.
Deze rondreis Mexico: steden & cultuur is een perfecte mix van geschiedenis, cultuur en gastronomie. Tijdens deze tweeweekse reis verken je vier van de meest fascinerende steden: het bruisende Mexico-Stad, het artistieke San Miguel de Allende, het koloniale Puebla en het authentieke Oaxaca.
Puzzel je graag zelf aan je reis of ben je benieuwd naar wat Mexico nog meer te bieden heeft? Bekijk dan hier een complete lijst met bestemmingen in Mexico.
Leuke weetjes over Mexico
Bakermat van chocolade
Mexico is de bakermat van chocolade. De oude Azteken en Maya’s gebruikten cacao al eeuwen voordat Europeanen ermee in aanraking kwamen. Ze maakten een bittere drank van cacaobonen, bekend als xocoatl en geloofden dat het goddelijke krachten had.
Mexico-Stad zakt
Mexico-Stad zakt elk jaar enkele centimeters omdat het gebouwd is op een voormalige meerbodem. De oude Azteekse hoofdstad Tenochtitlán lag ooit op een eiland in een groot meer en de moderne stad kampt nog steeds met de gevolgen van deze unieke ligging. Ondanks dit blijft Mexico-Stad een van de grootste en meest bruisende metropolen ter wereld.
Culinaire hoogtepunten
Taco’s, nacho’s en guacamole zijn wereldberoemd, maar Mexico heeft nog veel meer culinaire verrassingen. Het land heeft de meeste UNESCO-erkende gerechten ter wereld, waaronder mole, een complexe saus met tientallen ingrediënten. Of proef chapulines, geroosterde sprinkhanen, een populaire snack in Oaxaca.
Dia de los Muertos
De Día de los Muertos, ofwel de Dag van de Doden, is een kleurrijke viering waarbij Mexicanen hun overleden dierbaren herdenken. In plaats van een sombere dag is het een feest vol bloemen, muziek en zoetigheden, met de iconische suikerschedels en sierlijke calaveras-schilderingen.
Gerenommeerde universiteiten
Mexico heeft het oudste en grootste universiteitsstelsel in Latijns-Amerika. De UNAM (Universidad Nacional Autónoma de México) werd opgericht in 1551 en is niet alleen een academisch centrum, maar ook een cultureel en artistiek icoon, met muurschilderingen van beroemde kunstenaars zoals Diego Rivera.
Mexicaanse vlag
De Mexicaanse vlag vertelt een eeuwenoud verhaal. De adelaar die een slang opeet, staande op een cactus, is gebaseerd op een Azteekse legende. Volgens de mythe kregen de Azteken een visioen waarin hun god Huitzilopochtli hen opdroeg zich te vestigen waar ze dit tafereel zagen, wat leidde tot de oprichting van Tenochtitlán, het huidige Mexico-Stad.
Meeste Spaanstaligen
Mexico heeft het grootste aantal Spaanse sprekers ter wereld, met meer dan 125 miljoen inwoners die Spaans als moedertaal hebben. Toch worden er nog steeds tientallen inheemse talen gesproken, zoals Nahuatl en Maya, wat de enorme culturele diversiteit van het land onderstreept.
Metro
Het land heeft een van de drukste metrostelsels ter wereld. In Mexico-Stad kun je zelfs in een vrouwen- en kinderenwagon stappen voor een veiligere reis tijdens de spitsuren. Daarnaast worden veel metrostations versierd met kunst en archeologische vondsten, wat reizen met het openbaar vervoer tot een unieke ervaring maakt.
Kleinste vulkaan
Mexico is ook de thuisbasis van ’s werelds kleinste vulkaan, de Cuexcomate, die slechts 13 meter hoog is. Ondanks zijn bescheiden formaat wordt hij beschouwd als een slapende vulkaan en is hij een populaire toeristische trekpleister in de stad Puebla.
Grootste piramide
Mexico heeft ’s werelds grootste piramide. Het is dus niet de beroemde Piramide van Cheops in Egypte. De Grote Piramide van Cholula in de staat Puebla is de grootste in volume en is deels verborgen onder een met gras begroeide heuvel met een kerk erbovenop.
Diepste grot
Mexico heeft de diepste grot ter wereld, de Sistema Huautla, die meer dan 1.500 meter diep is. Speleologen van over de hele wereld komen hier naartoe om de mysterieuze ondergrondse tunnels te verkennen.
Zona del Silencio
In Mexico is er een plek waar je zonder zwaartekracht lijkt te zijn. De Zona del Silencio, een mysterieuze woestijnstreek in het noorden van het land, staat bekend om vreemde elektromagnetische fenomenen, zoals het uitvallen van radio- en GPS-signalen.
Axolotl
De Axolotl, een bijzondere salamander die in de meren rond Mexico-Stad voorkomt, kan zijn ledematen en zelfs delen van zijn hersenen regenereren. Dit schattige wezentje is wereldwijd populair en heeft zelfs Pokémon-personages geïnspireerd. Hij was in België even wereldberoemd na een aflevering van De mol.
Verschillende tijdzones
Mexico heeft vier verschillende tijdzones, afhankelijk van de regio. De meeste staten hanteren de Central Standard Time (CST, UTC -6), waaronder Mexico-Stad. Het uiterste oosten, zoals Quintana Roo, waar Cancún ligt, gebruikt Eastern Standard Time (EST, UTC -5) en kent geen zomertijd, waardoor het altijd een uur voorloopt op Mexico-Stad. Dit kan verwarrend zijn voor reizigers. Het is daarom handig om altijd even de lokale tijd te checken bij aankomst.
Lange kerstperiode
De kerstperiode in Mexico duurt langer dan in de meeste landen. De festiviteiten beginnen al op 12 december met het feest van de Maagd van Guadalupe. Het einde is op 6 januari met Día de los Reyes (Driekoningen). Op deze dag ontvangen kinderen traditioneel cadeaus in plaats van op Kerstmis.
Tequila & mezcal
De wereldberoemde tequila en mezcal kunnen officieel alleen uit Mexico komen. Tequila kan alleen geproduceerd worden in deze vijf staten: Jalisco, Guanajuato, Michoacan, Nayarit of Tamaulipasen. Mezcal heeft een breder productiegebied en kent deze restrictie niet. De bekende uitspraak “mezcal wordt gemaakt met liefde” verwijst naar het complexe ambachtelijke proces achter deze drank.
Lucha Libre
Mexicanen houden van worstelen en Lucha Libre is een van de populairste vormen van entertainment. De kleurrijke gemaskerde worstelaars, ook wel luchadores genoemd, zijn ware volkshelden en hun maskers symboliseren kracht en identiteit.
Chepe Express
Mexico heeft een van de meest spectaculaire treintochten ter wereld: de Chepe Express, die door de adembenemende Copper Canyon slingert. Dit ravijnensysteem is vier keer groter en dieper dan de Grand Canyon in de VS. Momenteel is het sterk afgeraden deze treintocht te maken omwille van de onveiligheid in de regio’s Sinaloa en Chihuahua.
ADO bussen
ADO is een van de grootste en meest gerenommeerde busmaatschappijen van Mexico. Het bedrijf bedient jaarlijks ongeveer 150 miljoen passagiers en bestrijkt een uitgebreid netwerk in het oosten en zuiden van het land, waaronder de Yucatán, Oaxaca, Chiapas, Veracruz en Mexico-Stad. Er zijn maar liefst 8.000 bussen die specifiek worden ingezet voor het langeafstandsvervoer van passagiers in Mexico.
Korte geschiedenis van Mexico
Precolumbiaanse culturen
De geschiedenis van Mexico is een fascinerende reis door tijdperken van indrukwekkende beschavingen, koloniale overheersing en revolutionaire strijd. Duizenden jaren geleden bloeiden geavanceerde precolumbiaanse culturen zoals de Olmeken, Maya’s en Azteken. De Maya’s, bekend om hun astronomische kennis en indrukwekkende tempelsteden zoals Chichén Itzá en Palenque, domineerden het zuidoosten van Mexico. De Azteken bouwden Tenochtitlán, de voorloper van het huidige Mexico-Stad en heersten over een groot deel van Midden-Mexico totdat de Spanjaarden in 1519 arriveerden.
Spaanse overheersing
De Spaanse veroveraar Hernán Cortés versloeg met een klein leger en inheemse bondgenoten het machtige Azteekse rijk. Hierdoor werd in 1521 Mexico onderdeel van het Spaanse koloniale rijk. Gedurende drie eeuwen werd het land bestuurd als Nieuw-Spanje, waarin katholieke missies, Spaanse architectuur en een nieuwe samenleving ontstonden. In 1810 begon de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog, geleid door figuren als Miguel Hidalgo en José María Morelos. Elf jaar later, in 1821, werd Mexico onafhankelijk van Spanje.
Politieke instabiliteit
De 19e eeuw werd gekenmerkt door politieke instabiliteit, buitenlandse invasies en burgeroorlogen. Keizer Maximiliaan van Habsburg werd in 1864 door de Fransen aangesteld, maar zijn bewind eindigde snel onder druk van de hervormingsgezinde president Benito Juárez. In de vroege 20e eeuw brak de Mexicaanse Revolutie uit, een conflict dat begon in 1910 en leidde tot grote sociale en politieke hervormingen. Revolutionaire leiders zoals Pancho Villa en Emiliano Zapata speelden een cruciale rol in de strijd tegen de dictatuur van Porfirio Díaz en voor landhervormingen.
Hedendaags Mexico
Na de revolutie moderniseerde Mexico zich geleidelijk en ontwikkelde het zich tot een belangrijke economische en culturele macht in Latijns-Amerika. Vandaag is het land een mix van eeuwenoude tradities en moderne dynamiek, waar de invloed van de inheemse en koloniale geschiedenis nog steeds zichtbaar is in de architectuur, kunst en gastronomie. De rijke geschiedenis van Mexico maakt het tot een unieke bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een diepgaand cultureel erfgoed.

Mexico in je woonkamer: reis zonder te reizen
Droom je al stiekem van Mexico terwijl je nog thuis bent, of wil je die zonovergoten herinneringen weer even tot leven wekken? Of je nu verlangt naar verse guacamole, warme kleuren of die ontspannen sfeer – je hoeft niet te wachten op je volgende reis om dat gevoel terug te halen.
Haal met deze tips de magie van Mexico in huis.
¡Vamos!
Films die zich in Mexico afspelen
- Roma: een prachtige zwart-witfilm uit 2018 van Alfonso Cuarón over het leven in Mexico-Stad in de jaren ’70.
- Amores Perros: een thriller uit 2000 met een intense blik op de Mexicaanse samenleving.
- Coco: een animatiefilm uit 2017 die je meeneemt in de kleurrijke wereld van Día de los Muertos.
- Emilia Pérez: de meest recente film over een voormalige kartelleider die een geslachtsverandering ondergaat en haar leven opnieuw probeert op te bouwen. De cast omvat onder andere Karla Sofía Gascón, Zoe Saldaña en Selena Gomez.
Series die zich in Mexico afspelen
- Narcos: Mexico: een intense serie over de opkomst van de drugskartels in Mexico in de jaren ’80, met bekende figuren als Félix Gallardo.
- El Chapo: gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Joaquín “El Chapo” Guzmán, een van de beruchtste drugshandelaren ter wereld.
- Monarca: een familiesaga over een Mexicaans zakenimperium dat zich bezighoudt met tequila, corruptie en macht.
Documentaires over Mexico
- Cartel Land: een rauwe en intense documentaire uit 2015 over de oorlog tegen drugs in Mexico, waarbij zowel burgerwachten als kartels gevolgd worden.
- Guillermo del Toro’s Pinocchio: Handcarved Cinema: een documentaire uit 2022, die een kijkje achter de schermen van de Mexicaanse filmmaker Guillermo del Toro en zijn unieke stop-motion versie van Pinokkio.
- Lorena, Light-Footed Woman: een inspirerend portret uit 2019 van een Rarámuri-vrouw die ultramarathons rent in traditionele sandalen.
- Los Últimos Guardianes: een documentaire uit 2017 over de strijd van inheemse gemeenschappen om hun voorouderlijke gronden en tradities te beschermen tegen moderne bedreigingen.
- Eva Longoria: Searching for Mexico: in deze documentaire uit 2023 reist de actrice uit Desperate Housewives door verschillende regio’s van Mexico om de rijke cultuur, geschiedenis en culinaire tradities van het land te verkennen.
Mexicaanse muziek
- Traditionele Muziek: luister naar de prachtige Mexicaanse mariachi (denk aan Vicente Fernández of Los Tigres del Norte).
- Ontdek moderne Mexicaanse pop en rock met artiesten als Natalia Lafourcade, Café Tacvba en Maná.
- Wil je de sfeer van een Mexicaanse straatmarkt? Dan is cumbia sonidera of ranchera perfect!
- Of zing mee met Mexico van Les Humphries Singers, uitgebracht in 1972.
- Dichter bij huis kennen we Mexico van Zangeres Zonder Naam, die Mexico zelf nooit bezocht heeft.
Historische figuren
- Leer meer over beroemde Mexicanen zoals Frida Kahlo, wiens kunst vol passie en pijn zit. Of over haar man Diego Rivera, de muurschilder die de Mexicaanse geschiedenis vastlegde.
- Wil je revolutionaire verhalen? Verdiep je dan in Emiliano Zapata en Pancho Villa, iconen van de Mexicaanse Revolutie.
Mexicaans eten & drinken
- Mole: een van de meest iconische gerechten uit de Mexicaanse keuken, beroemd om zijn rijke, complexe smaken. Het is een saus die vaak gebruikt wordt om vlees, gevogelte, of zelfs groente te bedekken en kan verschillende variaties hebben afhankelijk van de regio en de ingrediënten.
- Taco’s al pastor: een fantastische combinatie van hartige, pittige en zoete smaken. Perfect voor een informele maaltijd met vrienden of familie. Dit gerecht is niet alleen een smaakvolle ervaring, maar is ook een stukje Mexicaanse geschiedenis en cultuur op je bord.
- Enchiladas: een veelzijdig, smaakvol gerecht dat zich uitstekend leent voor zowel informele maaltijden als speciale gelegenheden. De combinatie van gevulde tortilla’s, rijke saus en smakelijke toppings maakt het tot een favoriet gerecht voor iedereen die de Mexicaanse keuken wil verkennen.
- Tequila: enkele van de beste tequilas die je kunt vinden in België en Nederland, met een goede prijs-kwaliteitverhouding: Olmeca Altos (€ 25 – € 35), Espolon (€ 25 – € 40), Cazadores (€ 30 – € 40), Don Julio 1942 (€ 120 – € 150)
Literatuur
- Duik in de wereld van Mexicaanse schrijvers met boeken als Pedro Páramo van Juan Rulfo, een klassieker van de magisch-realistische literatuur.
- Kies voor de poëtische romans van Laura Esquivel, zoals Como agua para chocolate (Liefde in tijden van chocolade).
- Voor maatschappijkritische verhalen zijn de boeken van Carlos Fuentes een aanrader.
Decoratie
- Geef je huis een Mexicaanse sfeer met kleurrijke papel picado-slingers, keramieken Talavera-tegels of een piñata als decoratie.
- Vier Día de los Muertos op 2 november met een klein altaar en kaarsen, of maak een Mexicaans feest compleet met een fles tequila en sombrero’s.